Kultur, Mentalitet

OM FRANSK HUMOR

Är det något jag älskar med Frankrike så är det deras humor! I stora drag skulle jag beskriva den som ganska rå, mörk och sarkastisk – som deras mentalitet i största allmänhet med andra ord. Här nedan listar jag vad människor skrattar åt i det här landet:

– Ironi

A och O i fransk humor är ironi. Har du lätt för att ta saker bokstavligt kan det nog leda till en hel del missförstånd. Trixet är att ha som utgångspunkt att alla menar motsatsen av vad de säger, så går det oftast bra. I Frankrike kallas fenomenet ”second degré humour” och är något av en nationalsport. Det kan dock leda till svårigheter vid möten olika kulturer emellan. Låt mig ta ett exempel. Ifall någon säger ett sexistiskt skämt i Frankrike, så kan det finnas så många olika nyanser i det. Jag upplever att vi i Sverige kanske är snabbare med att döma ut den typen av skämt som direkt osmakliga. MEN, säger någon ett sexistiskt skämt här nere så är det inte nödvändigtvis för att de tycker att skämtet är roligt. Det kan lika gärna vara mer djupbottnat och ett sätt att göra narr av personer som faktiskt drar den typen av skämt och tycker att det är roligt. Är ni med på vad jag menar? För att bemästra denna humor krävs dock en viss finess och det gäller att en känner in tid och rum lite. Men lyckas man med det tycker jag att det blir väldigt roligt och framför allt avväpnande även när det handlar om allvarliga ämnen. (Det ska dock sägas att vissa besitter inte alls denna finess utan det blir bara plumpt och opassande..)

– Nazister

På tal om att göra humor av allvarliga ämnen.. Förlöjliga nazister och du kan vara säker på att alla i Frankrike skrattar gott. Tyska nazister är förstås favoriterna att driva med. Ser du en fransk komedi från -60, -70 eller -80-talet handlar den nästan garanterat om andra världskriget.

Från filmen La Grande Vadrouille

– Ordlekar

Här är det väldigt svårt att hänga med som nybörjare i franska. De vrider och vänder på ord och uttryck till förbannelse. Det gäller att både ha koll på språket men också de kulturella referenserna. Klurigt som sagt, men väldigt kul när man faktiskt hänger med!

– Absurditet

Jag tycker att många franska komedier påminner lite om brittisk humor, typ Monthy Python och Fawlty Towers. Ofta är det så pass absurt och tramsigt att det blir roligt. En av landets främsta komiker Alain Chabat har själv sagt att han inspirerats mycket av John Cleese.

Alain Chabat

– Satir

Jag höll nästan på att glömma! En annan paradgren i det här landet är förstås satiren. Ni känner kanske till Charlie Hebdo? Sorgligt nog är den satiriska tidningen för oss svenskar kanske mest förknippad med terroristattacken 2015 riktad mot redaktionen då 12 personer mördades. Men tidningen finns än idag och fortsätter att förlöjliga allt och alla. Tryck-och yttrandefriheten är något som inte tas ifrån franska invånare i första taget.

Får man skämta om allt?

Jag förstår ifall den franska humorn provocerar. Många här nere brinner för rätten att kunna skämta om allt och självklart kan det leda till att vissa ibland går över gränsen eller att människor tar illa upp. Men jag håller faktiskt med om att det går att göra humor av det mesta. Med det sagt så betyder det inte att det alltid är så enkelt.

Det finns ju folk som hävdar stenhårt att de måste få säga något rasistiskt exempelvis, för att ”faktiskt så har jag rätt att få skoja FAKTISKT och hallå yttrandefriheten då”. Och i de lägena tycker jag det är okej att säga åt vederbörande att bara…hålla flabben.

Men som jag nämnde tidigare så tror jag att med lite finess så går det att skämta även om allvarliga ämnen.

Det finns ett talesätt på franska som lyder ”La liberté des uns s’arrête où commence celle des autres” vilket betyder ungefär ”Varje människas frihet slutar där andras börjar”. Du är fri att göra, säga, skriva vad du vill. Men bara till den punkt då ingen annans frihet inskränks.

Så visst finns det en tradition i landet att kämpa för rätten att säga vad man vill. Men det finns också en grundtanke att det en säger inte ska gå ut över någon annans rätt att existera.

Diskussionen är komplex. Och att analysera humor är ju lite grann att ta bort det som är roligt… Varför fortsätter jag att analysera då? Ja det kan man fråga sig. Hahaha nej nu slutar jag.

Det jag ville säga var egentligen bara att jag har väldigt kul här i Frankrike. Ha det gött, haj!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *