Kultur

OM KINDPUSSAR I FRANKRIKE

Det jag hade absolut svårast att vänja mig vid när jag flyttade till Frankrike var deras hejdlösa pussande till höger och vänster (eller vänster och höger, jag återkommer till det längre ner). Som den svensk jag är så ser jag ingen anledning att slafsa på mina medmänniskor mer än absolut nödvändigt. Men efter några år i landet så har faktiskt min bild av denna hälsningsritual nyanserats något.

FÖRDELAR MED KINDPUSS

Jag måste säga att jag gillar tydligheten med kindpussande, i alla fall om en är kvinna. För oss är det enkelt att veta som gäller. Kommer du till en tillställning med såväl ytligt bekanta som närmare vänner behöver du aldrig tänka ”med vem gör jag vad”, det är bara att gå varvet och pussa loss. Här existerar alltså inte den märkliga ska-vi-kramas-eller-ta-i-hand-dansen.

Och visst, att pussas känns kanske vid första åtanke som mer intimt än att kramas. Men tänk efter. Hur perverst är det inte att gnugga överkropp i tid och otid? Vissa kramare ska ju dessutom hålla kvar lite extra länge och klämma till ordentligt. Tacka vet jag kindpuss. Då är det liksom hand på axeln, två snabba smack i luften, AVSTÅND mellan överkropparna och sen är det ur världen.

GOOD OLD KÖNSROLLER…….

Men, nog kommer kindpussandet med sina bekymmer också. För att även om jag som tjej är fri från den tafatta stämning som uppstår av att inte vet hur man ska hälsa på någon, så har mansfolk det svårare. Det finns nämligen en dans som uppstår när två snubbar som inte känner varandra så bra inte har bestämt ifall de ska kindpussas eller ta i hand. Jag kallar den shit-tänk-om-han-tror-jag-är-gay-dansen. En studie i manlighet, alltid lika spännande…

Sen måste jag också få påpeka ORÄTTVISAN i att vi kvinnz förväntas faire la bise med gud och alla människor. Visst, det känns tryggt för enkelhetens skull men utöver det ser jag inte så många fördelar. En gång kindpussades jag med en bekant till Juliens kompis flickväns PAPPA och det var det konstigaste jag varit med om. Julien däremot kunde ta handslag utan att det var några problem. Det är något lite väl gammaldags med den oskrivna regeln tycker jag.

ATT KINDPUSSAS OCH VARA SMIDIG

Ett annat huvudbry med denna företeelse är antalet pussar som delas ut samt var första pussen placeras. Här i Toulouse är det två pussar och man börjar alltid med vänster kind. Lämnar jag Toulouse är jag vilse direkt. Det finns ställen där de håller igång med uppemot fyra pussar! Och på vissa platser börjar de med höger sida. Ser man inte upp blir det lätt en oavsiktlig kyss på munnen och skammen är, som ni förstår, ett faktum.

Ytterligare en sak som är lite klurig i mitt fyrkantiga sinne är förmågan att vara flexibel. Som jag nämnde har jag lärt mig att ”i Toulouse börjar vi med vänster kind”. Så tyst för mig själv upprepar jag ”vänster kind vänster kind vänster kind” när jag ska träffa folk. Ibland kan det ju dock hända att någon sitter inklämd i ett hörna, med höger kind mer lättåtkomlig för omvärlden. Infödda kindpussare gör ingen big deal av det hela utan delar ut en lätt och ledig enkelpuss på högersidan istället. Immigrerade kindpussare, som exempelvis yours truly, håller fast vid ”vänster först”-regeln till varje pris. ”It’s my party and I pussa on the left if I want to” tänker jag innan jag dyker ner mot den inklämda människans vänstersida. Jag skulle inte säga att jag är ett socialt geni, nej.

Summa summarum:

Måste jag välja mellan kram och kindpuss så vinner det senare. Får jag drömma fritt så önskar jag emellertid att fenomenet “mingel” upphör helt och hållet. Då behöver vi varken kramas, pussas eller kallprata. Framför allt så behöver jag inte i min obekvämhet sleva i mig välkomstbålen som om vore det vatten i öken. Eller också så etablerar vi “vinken” en gång för alla. En hand i vädret och snabb “tjena tjena” till alla i sällskapet samtidigt. Tänk så många sammankomster jag hade kunnat gå på i sådana fall, utan att vara en nervös kollaps och full like a kastrull innan förrätten hunnit serveras.

2 thoughts on “OM KINDPUSSAR I FRANKRIKE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *